girl

girl

Jul 19, 2012

Cinta Platonik

“Cinta platonik bermaksud hubungan lelaki dan perempuan yang lebih dari kawan biasa TANPA unsur tarikan seksual”


CINTA PLATONIK : Kawan @ cinta ..apakah?!



Cinta platonik bermaksud hubungan lelaki dan perempuan yang lebih dari kawan biasa, ada unsur kasih sayang tp unsur tarikan seksual tu tak wujud... means that, hubungan mereka sangat rapat, tp takde intention untuk couple.

Kalau ikot wikipedia:-
Cinta Platonik adalah sebuah istilah yang dipakai untuk menyebut sebuah perkaitan kasih sayang, tetapi unsur-unsur rasa tarikan secara seksual tidak wujud.

Istilah ini diambil dari salah satu bahasa Yunani, Plato, terutama dari karyanya Symposium, yang tertulis bahawa cinta akan wujud daripada kebaikan adalah dasar dari semua kebajikan dan kebenaran.

Istilah Amor Platonicus, telah digunakan pada awal abad ke-15 oleh Marsilio Ficino, sebagai sinonim daripada "Amor Socraticus," yang merujuk kepada kasih sayang antara Socrates dan murid-muridnya.

Ehhhhhh.. apasal kita cerita pasal cinta platonik lak nih.. wakakakaka. Rasanya berpunca dari tgk movie cite Hanya Aku Cinta Kau Seorang ni laa kot. Sebab konon2 pasal 2 org kawan baik yg baik gilaaa sesama dorg ..laki dan pompuan, tp bukan couple. Cuma cite tu fail aku rasa sbb awal2 tu tunjuk yg mamat tu gay. Bongok gila.. Takyah includekan scene tu lagi bagus. Mmg ada kes2 cinta platonik ni kann.. tp bukan laa dgn org laki yg GAY, maupun BI. huh! hahahaha


So tentang topik nie, apa pendapat korang?


Dr.Owl rasa takde masalah pon dgn cinta platonik nie.. cumanya... berjaya ke cuma dgn hubungan yang rapat tanpa ada niat/unsur lain? ..dah la berbeza seks kan.. Mmm. Kene tgk orgnya gak kot. Kalau dua2 single, comel jer kalau berkawan baek, baekkk gila2, tp xde niat nk kawen, dan dua2 masih carik pasangan idup sendiri. COMEL laa kan?? Tapi kalau salah sorg dah kawen, ha, yg ni kalau ada perasaan cinta pon, kene buang jauh2 or tukar perasaan "cinta awak" tu jadik "cinta platonik". haha.. Kan? Ke.. nk jadik org ketiga dalam hubungan kawan baek tu dgn laki or bini dia. Kalau dia ada bini, ko nk jadik bini no 2 ke? Kalau dia dah ada laki, wey.. mana pompuan leh kawen lebih dari 1 wehh?! hahaha adehh

Macam definition kat atas tu, "tanpa unsur tarikan seksual" perh.. bayangkan la... perkataan tu pon mcm dah 'sesuatu'. Zaman skarang, seks tu satu urusan yg sangat publicly talk about.. filem melayu pon suke2 hati jer melakonkan aksi2 begini. Kalau korang nk tgk, rasanya cite yg aku baru tgk, cite Jiwa Taiko. Gila openly nk siom or romen. Gilaaaa betul. Tak macam tgk cite melayu ok. cam cite omputeh (or thailand la kot kannn..haha) Maka, hubungan persahabatan antara 2 makhluk sorg laki dan sorg pompuan, bleh ke takde lgsg unsur ni? Mmm.. Pk pk! Dr.Owl sendiri, pengalaman sdr, ada jer cinta platonik. Sbb sebenarnya kita boleh jer nk set satu 'dinding' dalam hati /perasaan. Maka selagi dinding tu teguh dan kukuh, maka hubungan tu akan remain as 'suci'.. hehehehehe


OK laa.. sampai sini dulu je bebelan Dr.Owl :-) Babaiii




"One is loved because one is loved. No reason is needed for loving". - Paulo Coelho


“BERKHIDMAT UNTUK NEGARA”

Dr.Owl
Kalau setuju, tekan LIKE kat bawah ni tau :P

No comments:

Its all about me!!



Join me @ | Blog bilajarimenaip | Blog gengGLC

Ganasz, gile, ngok-ngek, pelupe,.. dan yg sewaktu dgnnye.. This blog is all about me.. and me.. and me.. sorry arr.. nothing about u.. kuang..kuang.. kuang..

Korang please PM intro yourselves before add aku kat facebook ye.. Dah ada lebih seratus friend request ni, aku tak kenal, maka tak click Confirm pon :P

About Me



Labels

About me (23) Accident (11) Ada Apa Dengan Cinta (2) Amal (34) Artikel (35) ATV (3) Bagan Lalang (1) Bandung (1) Bangsar South (1) Belongings (92) Bentong (1) Besday (40) Beskal (1) Betong (4) Bikerz (70) Broga (2) Bukit Gasing (1) Bukit Jalil (1) Bukit Jugra (1) Bukit Saga (2) Bukit Tabur (2) Bukit Tinggi (1) Buku (4) Cameron Highlands (4) Chamang (1) China (10) Convocation (2) Dataran Merdeka (2) Dive (11) Dr.Owl (37) Emosi (190) Endau-Rompin (5) Event (93) Family (80) Flying fox (1) Fraser (3) Friendship (9) Gath (13) Genting Highlands (4) GLC (62) Goldcoast (3) Greeting (34) Gua (9) Gua Batu Maloi (1) Gua Hari Malaysia (7) Gunung Datuk (1) Gunung Kinabalu (7) Hani (6) Harian Metro (2) Hassan (12) Hatyai (4) Hiking (13) Ho Chi Minh (1) Hong Kong (7) Hot Spring (4) Hutan Simpan Bukit Ayer Hitam (1) Ilham (1) Imbasan (5) Indonesia (1) Istana Budaya (1) Jalan2 (61) Jelita (1) Jerangkang Waterfall (1) Johor (16) Kapalai (3) Kayak (1) Kedah (2) Keindahan (21) Kelantan (4) KL (20) Koh Samui (11) Komboi (69) Korea (7) Kota Kinabalu (1) Krabi (4) Kuala Pilah (1) Lagu (44) Langkawi (25) Lata Hammer (1) Lego (4) Legoland (4) LOB (3) London (6) Lubuk Kawah (1) Luge (1) Mabul (8) Maran (1) Mekong River (1) Melaka (4) Merapoh (7) Mesilau (3) MMU (2) Movie (70) MyHikers (4) Negeri Sembilan (5) Outdoor (53) Pahang (43) Pancing (3) Patong (1) Pejabat (118) Penang (11) Perak (22) Petaling Jaya (2) Phi Phi (1) Philippines (6) Phuket (3) PNB Divers (13) Ponijan Bikers (34) Poring Hot Spring Ranau (2) Port Dickson (2) Putrajaya (4) Ramadhan (6) Ranau (2) Raya (37) Repelling (1) Rumahku (34) Run (10) S.E.A. Aquarium (1) Sabah (35) Sahur (2) Santuari Ikan Kelah (3) Sarawak (7) Scuba (43) Selangor (20) Sentosa (3) Sepang (3) SFC (2) Sg Relau (7) Sharing a Smile (7) Singapore (5) Sipadan (9) Snorkel (7) Songkran (1) Subang Jaya (4) Sukan (38) Sungai (15) Sungai Pisang (2) Sunway Lagoon (2) Tag (1) Taiping (1) Tam (2) Taman Negara (11) Tangkuban Parahu (1) Tasik Kenyir (2) Tawau (8) TayarGolek.Com (1) Tazkirah (5) Tech (9) Terengganu (22) Thailand (17) Timpohon (2) Tioman (6) Titiwangsa (6) Universal Studios Singapore (1) USS (1) Vacation (121) Vietnam (1) Waterfalls (11) Wedding (27) WoW (2)

Live Traffic Feed